Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Politisk organisering

Kommunestyret

Kommunestyret består av 35 representanter.

Kommunestyret er det øverste folkevalgte organ i kommunen, og fatter vedtak i saker som de ikke er delegert til andre eller er lagt til andre gjennom lov. Det gjelder blant annet overordnede planer for virksomheten, herunder økonomiplaner med budsjett, regnskap og årsmelding.

Formannskapet

Formannskapet består av 11 medlemmer og ledes av ordføreren. 

Formannskapet utgjør kommunens plan- og økonomiutvalg og behandler forslag til økonomiplan, årsbudsjett og skattevedtak. Kommunestyret fastsetter området for formannskapets virksomhet og formannskapet kan tildeles avgjørelsesmyndighet i alle saker hvor ikke annet følger av lov.

Hovedutvalg

Kommunen har to hovedutvalg:

  • Utvalg for oppvekst, helse og velferd
  • Utvalg for teknikk, næring og kultur

Kontrollutvalget

Kontrollutvalget utøver kontroll og tilsyn på vegne av kommunestyret. 

Kommunestyret velger selv et kontrollutvalg til å forestå det løpende tilsyn med den kommunale forvaltning på sine vegne. Utvalget skal ha minst tre medlemmer. Kommunestyret velger selv medlemmer og varamedlemmer til utvalget, og blant medlemmene leder og nestleder. Minst ett av utvalgets medlemmer skal velges blant kommunestyrets medlemmer.

Andre utvalg

  • Administrasjonsutvalget
  • Forhandlingsutvalget
  • Utvalg for fisk og vilt

Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne arbeider med saker som er særlig viktig for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette gjelder blant annet adkomst, arbeid mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne og tjenester for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Rådets mandat og sammensetning velges av kommunestyret.

Nes eldreråd

Eldrerådet er et rådgivende organ for kommunen som skal forelegges alle saker som har vesentlig betydning for levekårene for de eldre. Eldrerådet kan selv ta opp saker som gjelder eldres situasjon og kan ta initiativ til tiltak som kan bedre denne.

Ungdomsrådet

Om ungdomsrådet

Kommuneloven sier at alle kommuner skal ha et ungdomsråd. Rådet fungerer på lik linje med eldreråd og råd for personer med funksjonsnedsettelse. Ungdomsrådet skal være ungdommenes talerør overfor politikere og beslutningstakere, og skal ha en rådgivende rolle for kommunen. 

Rådet skal representere ungdoms interesser i kommunen og har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder ungdom. Ungdomsrådet kan også ta opp egne saker og medlemmene i rådet blir valgt for inntil to år om gangen.

Medlemmene av i ungdomsrådet regnes som folkevalgte og har samme rettigheter og plikter som medlemmene av andre folkevalgte organer.

Nærmere beskrivelser av politiske organ som formannskapet, kommunestyret, andre styrer råd og utvalg, ordførenres side, møtekalender/saker, kontrollutvalget, og direkte sendt Web-TV fra møter i kommunestyret . Se emnet Lokalpolitikk på kommunens hjemmeside.

 

Laster...